Politie doet extra check beveiliging ernstig bedreigde Geert Wilders

Foto: eigen archief

Almere – De PVV is de grootste partij volgens de peilingen. En de kans is groot dat in Almere de partij van Geert Wilders dat ook na 15 maart blijft. Veel aanhangers zijn wantrouwig geworden wat betreft zijn beveiliging. De politie wil via een extra check deze ongerustheid wegnemen.

Twee aanhangers van Wilders in Almere hebben dit weekend een brief naar Justitie gescheven. Ze willen absoluut niet op de foto of met naam in de media. De grootste van het duo: ,Het is natuurlijk waanzinnig wat er nu speelt. De grootste partij kan niet bij elkaar komen vanwege de dreiging. Dit is een gevaar voor de rechtstaat.’ Zijn Surinaamse vriend is bang ,Ik zou zo graag een poster van de PVV voor het raam hangen. Dat mag ik niet van de familie want die zijn ervan overtuigd dat er dan binnen een uur stenen naar binnen vliegen. Wat een wereld waar we nu in leven.’

De politie gaat op korte termijn een extra check doen bij medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die direct of indirect betrokken zijn bij de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders. De politie stelt zorgvuldigheid boven alles en wil er zeker van zijn dat zij geen enkel feit of omstandigheid over het hoofd ziet. Indien daartoe aanleiding bestaat, volgt alsnog een uitvoerige aanvullende screening.

Politie-embleem
Aanleiding is de ophef die is ontstaan naar aanleiding van de aanhouding van Faris K. De op 20 februari aangehouden politieman wordt ervan verdacht dat hij in de privésfeer werk gerelateerde informatie heeft gedeeld. Daarnaast verdenkt het OM hem van witwassen. De rechter-commissaris stelde de politiemedewerker in afwachting van zijn proces op 23 februari op vrije voeten. Het onderzoek loopt nog. Daarnaast trok een andere zaak de aandacht. Eind 2015 zijn twee andere DBB-medewerkers aangehouden op verdenking van witwassen. Het ging om twee broers. Zij zijn nog steeds verdachte in hun strafzaak. Het onderzoek naar hen is bijna afgerond. Alle drie de DBB-medewerkers zijn voor hun indiensttreding volgens de geldende regels gescreend.

Rust en stabiliteit
In gezelschap van Jannine van den Berg, de politiechef van de Landelijke Eenheid waartoe de DBB behoort, voerde korpschef Erik Akerboom op vrijdag 24 februari een gesprek met een aantal DBB-collega’s: “Ik heb alle begrip voor de impact die deze situatie heeft op de heer Wilders, zeker op dit moment. Tegelijkertijd constateer ik dat dit iedereen bij de DBB eveneens enorm raakt. Het zijn gedreven politiemensen die zich dagelijks inzetten voor de veiligheid van onder meer volksvertegenwoordigers. Dan komt zo’n gebeurtenis keihard aan, ook al tonen ze gelukkig de veerkracht om professioneel hun taken te blijven vervullen.”

Transparant
De samenleving mag vertrouwen op een integere politieorganisatie. Een politie die zorgvuldig omgaat met haar bevoegdheden en die transparant verantwoording aflegt over wat goed, maar ook wat verkeerd gaat. Daarom ondergaan alle medewerkers voordat zij in dienst treden een zorgvuldige screening. Afhankelijk van de zwaarte van de uit te oefenen functie wordt dit onderzoek uitgevoerd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) of door een Afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van het korps.