Verplichte bloeddrumeting bij senioren

Foto: ClkerFreeVectorImages/cc-by-cc0
Bloeddrukmeetservice voor senioren en gehandicapten is druk bezig om deze verplichte controle er door te krijgen. We spreken er over met initiatiefnemer Henk Dekkers:
Waarom is het belangrijk dat er iedere maand verplichte bloeddrukmeting komt bij senioren:
Hoge bloeddruk of afwijkende bloeddruk is een sluipmoordenaar bij ieder mens maar vooral bij senioren. Deze sluipmoordenaar is te bestrijden en kan daarom  levens redden.
Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk veelal wordt opgemeten bij een (thuis) bezoek aan de huisarts of een ziekenhuis bezoek vanwege willekeurig andere fysieke  klachten. Dan komt met er vaak toevalligerwijze achter dat de bloeddruk niet in orde is. De bevolkingsgroep boven de 60 jaar is het kwetsbaarst voor in het  bijzonder hart-vaarziekten en de grootste groep die op de gezondheidszorg drukt.Als bij die bevolkingsgroep de bloeddruk maandelijks gemeten wordt, dan lopen  vanwege de  preventieve werking daarvan de ziektekosten in Nederland substantieel terug.
2. Is het moeilijk te organiseren.
Nee het is absoluut niet moeilijk te organiseren. Het belangrijkste is dat er een website wordt gebouwd als platform voor aanbieden door huisarts en opnemen door geneeskundige en het uitwisselen van de informatie. deze website is een kostbare aangelegenheid. Ik heb inmiddels onderzocht of dit haalbaar is. dit antwoord is positief.
3. Hoeveel levens kunnen hiermee ieder jaar bespaart worden.
ik heb van te voren een onderzoek gedaan bij cardiologen en huisartsen. Zij bevestigen dat er veel levens kunnen worden gered bij tijdig ontdekken van afwijkingen. zij gaan er vanuit dat het minimaal 37% minder sterfgevallen zijn.
4. Hoe moeilijk is het om het financieel voor elkaar te krijgen.
Of dat moeilijk is of niet hangt af van de mogelijkheden die de markt zelf kan bieden. bijvoorbeeld kraud-funding. een andere mogelijkheid is om een pilot te mogen doen met goedkeuring van de verzekering. Dit idee kwam zelf bij mevrouw Dokter, directeur van het ministerie VWS. Ik ben op uitnodiging daar op bezoek geweest.
5. Hoe zal de reactie van de zorgverzekeraar zijn.
De zorgverzekeraar is vooral geintresseerd in dalende kosten. Dit is absoluut bewijsbaar dat de kosten met enkele miljarden zullen zakken. Onderzoek via websites en ondervraging.
6. Wanneer zou het in werking treden.
In principe kan dat heel snel. wanneer het platform werkbaar is, kan iedere huisarts er gebruik van maken. De huisarts verwijst door gebruik te maken van het platform om een patiënt te meten.Een verpleegkundige pikt deze verwijsbrief op en bezoekt de patiënt. alle onformatie gaat retour naar de huisarts en deze kan de medicatie afstemmen.
7. Vanaf welke leeftijd moet er gecontroleerd worden.
Volgens huisarts en cardiologen zou dat vanaf het 65e jaar moeten. De uitzondering is bij patiënten waarvan bekend is dat zij een operatie achter de rug hebben of  in  een vroeg stadium een bloeddruk afwijking is. De leeftijd is dan minder van belang.
www.bloeddrukmeetservice.nl
06- 43049730