AP-OPA: waarom tegenwerking vrijwilligers bij Stortperrons

Foto: gemeente Almere

Raadslid Johan de Leeuw van AP- OPA heeft schriftelijke vragen ingediend om duidelijkheid te verkrijgen over de nadelen van het aanpassen van het stort beleid op de recycling perrons in Haven, Poort en Buiten.

Sinds het begin van het jaar is het niet meer toegestaan dat er bedrijf afval niet meer bij de eerdergenoemde perrons mag doen, doch op de hoofdstortplaats en kan er dus betaald voor de materialen die worden gestort. Een hele rare benadering als je bedenkt dat het materiaal van inwoners is dat wordt weggebracht. En daar heeft het bestuur niets mee te maken, zij moeten dubbel betalen, ja u leest het goed. Dubbel betalen.

We hebben twee voorbeelden:

Vrijwillige tuinman. Almere heeft veel aandacht voor vrijwilligers werk. We hebben daar zelfs een gesubsidieerde organisatie voor. Zelfs mensen van de bijstand moeten verplicht werken. Nu hebben we in Almere een aantal personen die vrijwilligerswerk invullen met het helpen van mensen die het niet kunnen betalen toch een professionele tuinman als hulp te krijgen. Een van hen is Martin in ’t Hout. Hij gaat naar de klant voor alleen beziene vergoeding en iets voor de appratuur om die af en toe nieuw te kunnen aanschaffen. Ook deze personen moeten naar de professionele stort om het groen af te voeren, dat dus van een Almeerder is. Het heeft echt iets weg van portemonneetje pesten van onze inwoners.

Ook haalt dhr de Leeuw een tweede geval aan van een inwoner die die zijn keuken ging vernieuwen. Eerst de oude slopen, laden op de aanhouder van de aannemer en daarna naar de stort. Nou dat was bedrijfsafval. Al die aannemer busjes komen gratis hun vuil lossen en dat moet de stad betalen, daar is men tegen in bezwaar gekomen. Weer met de euros in de ogen, die mensen zijn beroepsmatig bezig dus betalen zullen ze. Hallo mister Huis, dit is gewoon afval dat van een bewoner is en wordt aangeboden op de plekken die daarvoor zijn aangewezen.

Wij snappen niets van deze maatregel, zolang het materiaal uit Almere komt mag het gestort worden. Nogmaals we betalen dat via onze jaarlijkse rekening aan de gemeente. Dus Almere het heeft weer veel weg van burgertje pesten.

Het beste is dat nu echt de regeling wordt aangepast of een pasjesregeling dan kunnen de bewoners die pas meegeven als er gelost moet worden.