Zakkenrollers steeds actiever

Foto: Clarck Desire/cc0

Helaas zijn er dit jaar in Almere en alle grote en kleine steden van Nederland steeds meer zakkenrollers actief. Wat kan je het beste doen om geen slachtoffer te worden. Lees hier de meest gangbare methoden:

De weg vragen: Een of meer mensen vragen aan het slachtoffer de weg. De daders zijn erop uit de aandacht af te leiden. Tijdens de uitleg steelt een mededader de eigendommen van het slachtoffer

Incident veroorzaken: Bij deze truc doet een van de daders zich voor als iemand die struikelt of laat zijn boodschappen op straat vallen. Er zijn dan altijd mensen die te hulp schieten. Dat is moment waarop het slachtoffer wordt gerold.

Afdekken: Zakkenrollers proberen hun daden zoveel mogelijk aan het oog te onttrekken. Ze sluiten een beoogd slachtoffer in zodat passanten niet zien hoe het slachtoffer wordt bestolen. Ook gebruiken zakkenrollers jassen of andere voorwerpen zoals kranten of tassen. Om de zakkenrollerij ‘onzichtbaar’ te laten verlopen. Een krant of tas wordt voor de plek gehouden die de zakkenroller op het oog heeft. Herken de zakkenroller. Als iemand op een warme dag met een jas over de arm de tram inkomt, is de kans groot dat die persoon een zakkenroller is. Het is ook verdacht als een groepje mensen samenschoolt bij de ingang van een tram, trein of bus.

Nepagenten: Vooral toeristen worden vaak het slachtoffer van nepagenten. Met een smoes zoals: ‘wij vermoeden dat u vals geld in ontvangst heeft genomen’ controleren zij het geld van toeristen die vervolgens hun geld kwijt zijn. Ze gebruiken een rits aan smoesjes om toeristen te bestelen.
Straatentertainers: Toeristen kijken graag naar artiesten op straat. Voetballers of acrobaten doen kunstjes voor de neus van het slachtoffer. Dat is het moment dat een mededader zijn slag slaat.

De gebroken bril: Een klassieker is de gebroken bril. Een handlanger laat een bril vallen en zet zijn voet erop. Vervolgens spreekt hij iemand aan en beweert dat hij op zijn bril is gaan staan. Tijdens de woordenwisseling en het bijbehorende duw- en trekwerk slaat de zakkenroller zijn slag.
De rug-aan-rugmethode: Zakkenrollers zoeken op een terras, cafetaria of café een slachtoffer uit die zijn jas over een stoel heeft gehangen. Ze zoeken een plek achter de stoel met de jas. Als het slachtoffer zijn snack of drankje ophaalt slaat de zakkenroller toe.

De vlekkentruc: De vlekkentruc is zo oud als de wereld maar wordt nog steeds met succes gebruikt. Een handlanger van de zakkenroller smeert vuiligheid op de jas van het slachtoffer. Vervolgens spreekt hij het slachtoffer daarop aan en begint behulpzaam de vlek weg te poetsen. Ondertussen slaat de zakkenroller zijn slag.
Gluren bij de geldautomaat: Bij geldautomaten kunnen zakkenrollers zien hoeveel geld iemand opneemt en waar hij dat opbergt. Het slachtoffer wordt gevolgd en wordt met een van de beschreven trucs vakkundig gerold.

Geldwisselaars: Toeristen staan vaak in de rij bij geldwisselkantoren. Toeristen van buiten Europa worden uit de rij gelokt en krijgen een betere koers aangeboden. Na het wisselen blijken ze te zijn opgelicht.