Storm en wateroverlast, wie bel je dan

Foto: common sense

Na wekenlange droogte zonder enige noemenswaardige vorm van neerslag lijken er nu toch een aantal zware regenbuien aan te komen.

Bij dit soort buien is het maar de vraag waar ze precies gaan vallen en waar ze mogelijk overlast gaan veroorzaken. Daarom is het goed om onderstaande afbeeldingen even goed te bekijken voordat u de politie of brandweer belt.

Het KNMI geeft diverse waarschuwingen af en zegt het volgende: “Met name in het oosten en zuidoosten is ook onweer mogelijk, met hagel en windstoten. Op veel plaatsen valt 5-20 mm, lokaal mogelijk 20-40 mm.”

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer van de brandweer en de politie honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.