Peggy Wong : Vrij

Foto: PublicDomainPictures/cc-by-cc0

Peggy Wong schrijft prachtig over de meest uiteenlopende zaken. Deze keer over ‘Vrij”

 

Vrij om te bewegen, vrij in wie je bent, maar vooral in wie je als mens kunt zijn.

Daar waar de vrijheid om jezelf te zijn aanwezig is en bestaat, wordt deze vaak genoeg zelfs ingebonden en getemd door een ander.

Wie zijn wij dan als mensen in een wereld waar vrijheid nog steeds ontnomen wordt, zelfs het woord op zich vaak genoeg in menig land niet eens bestaat?

Vrij in het denken, vrij om te spreken en boven alles gehoord te worden is toch wat jou en mij menselijk maakt.

Bizar hoeveel hun leven voor mijn “vrij” hebben gegeven en ik vraag mij af hoeveel er nog meer voor het “vrij” van een ander de dood tegemoet zullen gaan?

Bewust van een werelds bestaan waar een ander vaak nog steeds niet eens recht heeft van spreken, laat staan het zijn, gebogen en zwijgend in een martelende stilte angstig levend, ademend en onrecht wordt aangedaan.

Vrijheidsberoving, een verval volgend aan negatieve geneugten, het duister in ooit vrije gedachten, veroorzakend dat harten constant huilen vanbinnen, het maakt mij in bepaalde momenten klein, nederig en stil.

Het is daarom in het verstommen waar vele bewust zwijgen, dat ik hier aandacht voor vraag, doe als ik, te veel woorden verspillen voor het recht van vrijheid in denken, doen, het zijn en bewegen in de hoop dat niet alleen wij, maar de wereld het gevoel van vrijheid ervaart.

Peggy Wong