Oplichters proberen via valse ‘helpdesk’ geld te innen

Foto: Beeldredacteur/cc-by-cc0

Gebruik je Hotmail of Gmail en zoek je hulp bij een probleem met je e-mailprogramma, let dan goed op! Check voordat je contact opneemt of je te maken hebt met de officiële helpdesk. Oplichters proberen via valse helpdesks toegang te krijgen tot je computer en je geld afhandig te maken.
Veel mensen die een probleem hebben met hun e-mailprogramma zoeken op Google naar een helpdesk. Ze tikken dan de naam van het e-mailprogramma in in combinatie met het woord helpdesk.
Niet alle zoekresultaten betrouwbaar
Volgens de Fraudehelpdesk blijken niet alle zoekresultaten even betrouwbaar. ‘Achter ten minste één van de hoogste zoekresultaten gaat namelijk een valse helpdesk schuil’, schrijft de instantie op haar website. Achter deze ‘helpdesk’ zitten criminelen die zich toegang verschaffen tot je computer. Vervolgens sluizen ze geld weg. Deze werkwijze lijkt sterk op die van de zogeheten Microsoft-oplichters.
Grote sommen geld weggesluisd
In de zoekresultaten lijkt het om een Nederlandse Helpdesk te gaan, maar als je belt, krijg je iemand aan de lijn die Engels spreekt. Hij zegt je te kunnen helpen als je hem op afstand toegang geeft tot je computer. Je dient hiervoor een speciaal programma te installeren. Vaak gaat het om TeamViewer. Nadat je problemen zogenaamd zijn opgelost, blijkt dat je nog moet betalen voor de hulp. Het gaat meestal om maximaal een paar tientjes. Terwijl je dit geld overmaakt, haalt de zogenaamde helpdeskmedewerker ongemerkt grote sommen geld van je rekening.
Advies
Niet alle zoekresultaten in Google verwijzen naar een betrouwbare partij. Een aantal tips om rekening mee te houden:
Denk je een Nederlandse helpdesk te bellen, maar krijg je een Engelstalige medewerker aan de lijn, hang dan op. Je hebt vrijwel zeker te maken met een foute helpdesk.
Log nooit in op internetbankieren op het moment dat iemand van buitenaf controle heeft over jouw computer (bijvoorbeeld met TeamViewer).
Vraagt een ‘helpdeskmedewerker’ je om te betalen via een geldtransferkantoor als Western Union? Of krijg je het verzoek geld over te maken in de vorm van cadeaukaarten? Dan kun je er zeker van zijn dat het foute boel is. Verbreek de verbinding, haal je computer offline en bel je bank.

BRON: Fraudehelpdesk