Onderschat gevaren hittegolf niet

Foto: pix a bay

Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, gaat vandaag in.
De voorspelde hittegolf begint eerder dan verwacht. Hoge temperaturen leveren extra gevaar op voor kwetsbare mensen, zoals senioren. Het lichaam kan dan nog minder goed tegen uitdroging en oververhitting.

Uit onderzoek van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC bleek dat zorginstellingen voor ouderen niet voldoende voorbereid zijn op een eventuele hittegolf. Slechts de helft van de instellingen had het advies opgevolgd om airconditioning te installeren. Ruim veertig procent heeft geen andere voorziening tegen hitte dan zonnewering. Tweederde van de instanties heeft wel een hitteprotocol klaarliggen.

Het gevaar van hitte wordt wel eens onderschat. Goede maatregelen kunnen levens redden. Het Hitteplan wordt in werking gesteld zodra het kwik voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een boven de 27 graden dreigt te komen. Mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij een hittegolf. Maar ook vitale senioren zonder beperkingen schatten de risico’s soms te laag in.

Tips
Wat moet je doen om problemen te voorkomen. Uiteraard moet je voldoende drinken, dwing jezelf echt om meer water te drinken dan normaal. Draag lichte, dunne kleding. Probeer de zon als het kan te mijden: wandel bijvoorbeeld in de schaduw en zorg er in huis voor dat de zonwering neer is en de woning goed kan ventileren. Als je er op uit moet, bijvoorbeeld om een boodschap of voor andere activiteiten, probeer dat dan niet op het heetst van de dag te doen.”