Muziek als medicijn in het ziekenhuis

Foto: bedside suckers

Vanaf donderdag 19 april spelen beroepsmuzikanten, onder de naam ‘Bedside Buskers’, elke derde donderdag van de maand belangeloos liedjes voor patiënten op de verpleegafdelingen van het Flevoziekenhuis. Vorig jaar november vonden tijdens de Dag van de Gastvrijheid in het Flevoziekenhuis al kleine concerten plaats op diverse afdelingen. Dat beviel zo goed dat geestelijk verzorger Carla Bellers contact opnam met de organisatoren uit het Deventer Ziekenhuis, waar dit concept al langer structureel en succesvol plaatsvindt.

Muziek kan mensen zich beter laten voelen en troost geven. Volgens Carla Bellers kan live muziek afgestemd op de behoefte van de patiënt, helend en verbindend werken. “Wat je met woorden niet altijd kunt uitdrukken, kan muziek direct raken en je bij je gevoelens laten komen. Het kan je ook even uit de ziekenhuissfeer trekken en je weer mens laten voelen in plaats van patiënt. Dat is belangrijk, zeker als mensen in een kwetsbare situatie zitten.”
Benjamin Kuijpers, een veelgevraagde entertainer en musicus, trapt af op donderdag 19 april van 14.00 uur tot 16.00 uur. Carla Bellers is gastvrouw voor de ‘Bedside Buskers’ en begeleidt het initiatief in het Flevoziekenhuis. Het Almeerse entertainmentbedrijf LoveSound is verantwoordelijk voor het contact met de artiesten.

‘Bedside Buskers’
De naam Bedside Busker is bedacht door tekstschrijver Marcel Ottevanger. ‘Bedside’ behoeft geen nadere uitleg. ‘Buskers’ komt van het Engelse werkwoord ‘to busk’ dat wordt uitgelegd als ‘to play music or to perform entertainment in public places’. Bij de term ’busker’ wordt veelal gedacht aan straatmuzikanten.
Voor meer informatie over het concept: www.bedsidebuskers.nl