Lelystad Airport neemt verkeerstoren in gebruik

Foto: lelystad airport

Onlangs is de verhoogde verkeerstoren van Lelystad Airport officieel in gebruik genomen. Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport, Jurgen van Avermaete van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Jeroen Buter, projectleider van de torenvernieuwing, verrichtten samen de officiële openingshandeling. Met deze ingebruikname is afscheid genomen van de tijdelijke mobiele toren van het ministerie van Defensie van waaruit het vliegverkeer op Lelystad Airport sinds augustus 2017 werd begeleid.

Voorbereiden op de toekomst
Lelystad Airport bereidt zich voor op de komst van groot commercieel vliegverkeer. Om luchtverkeersleiders nog beter zicht te bieden op het gehele luchthaventerrein is de huidige verkeerstoren verhoogd. Hiermee voldoet de toren tevens aan de minimale vereisten voor het laten opstijgen en landen van groot vliegverkeer. Ook is een nieuwe terminal in aanbouw om het groeiend aantal passagiers goed te kunnen faciliteren. Daarnaast is in 2017 een nieuwe taxibaan aangelegd en is de start- en landingsbaan verlengd. De luchtverkeersleiding zit straks op 22 meter hoogte. Dat is ruim 13 meter hoger dan de oude toren. De ophoging is een bijzonder en duurzaam project omdat de bestaande constructie behouden is gebleven.

Aantrekkelijk vakantievliegveld
“We werken er dagelijks hard aan om van Lelystad Airport een aantrekkelijk vakantievliegveld te maken. Met de ingebruikname van de verhoogde verkeerstoren op Lelystad Airport zijn we hier weer een stap dichterbij”, aldus directeur van Lelystad Airport Hanne Buis. Jurgen van Avermaete, verantwoordelijk voor luchtverkeersleiding op Lelystad Airport vanuit Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): “Vanuit onze torensimulator hadden we al een blik kunnen werpen op de verlengde baan en het vliegveld. In werkelijkheid is het overzicht nog beter dan we hadden verwacht. Een mooie werkplek voor de luchtverkeersleider die van hieruit het groothandelsverkeer na de opening veilig en efficiënt gaat begeleiden”.

Juli 2018
Projectleider van de torenvernieuwing Jeroen Buter: “Ondanks de korte doorlooptijd is door intensieve samenwerking tussen Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), architect, aannemers, gemeente Lelystad en Lelystad Airport de uitvoering een succes geworden”. De verkeersinformatiedienst van Lelystad Airport neemt de vernieuwde toren vanaf juli 2018 in gebruik. Bij openstelling van Lelystad Airport voor groot commercieel vliegverkeer wordt LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) verantwoordelijk voor de torenverkeersleiding op Lelystad Airport en CLSK (Commando Luchtstrijdkrachten) zorgt voor de naderingsverkeersleiding.