Langdurig werklozen aan de slag dankzij nieuwe mobiele houtzaag

Foto: staatsbosbeheer

Zorginstelling Kwintes en Staatsbosbeheer hebben met financiƫle steun van Almeerse partners een mobiele houtzaag aangeschaft. Het apparaat helpt acht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Bovendien zorgt de zaag ervoor dat de werkplaats van Stadslandgoed de Kemphaan professioneel aan de slag kan met het verwerken van lokaal hout tot planken en zelfs tafels.

Het gaat om een Woodmizer LT20, een serieuze zaag die boomstammen tot bijna 10 meter tot planken kan zagen. Vandaag is het apparaat in aanwezigheid van wethouder Frits Huis officieel in gebruik genomen.

In Flevoland zijn in de jaren 70 en 80 veel essen aangeplant. Veel essen lijden aan de essentaksterfte en moeten uit veiligheidsoverwegingen massaal worden gekapt. Waar het hout normaliter de stad uitgaat om elders verwerkt te worden, kunnen dankzij de mobiele zaag belangstellenden uit de stad of regio Almere nu lokaal hout laten verwerken tot bijvoorbeeld een unieke tafel of bank.

Staatsbosbeheer vervult als grootste natuurbeheerder van Nederland ook een maatschappelijke rol. Zo werkt de organisatie op diverse locaties met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werken in en met het groen is voor hen een uitgelezen omgeving om in een prikkelarme omgeving in hun eigen tempo werkervaring op te doen.