Guido Weijers met Oudejaarsconference deze week in Almere

Foto: KAF

“Ik speel graag in Almere, daar zit het publiek vol energie!” Sinds september tourt Guido Weijers met de try-outs van zijn Oudejaarsconference. Wij legden hem enkele vragen voor.

Waarom is het maken van een oudejaarsconference zo leuk?
“Als ik een gewone show maak dan schrijf ik op wat mij interesseert en mij bezighoudt in het leven. Bij een oudejaarsconference word ik beperkt maar dat is ook juist de uitdaging. Ik moet het doen met het nieuws dat er gebeurt en daar iets over schrijven. Het inspelen op de actualiteiten is een volledig andere tak van sport, en dat is voor mij hetgeen die sport zo leuk maakt. Het tot de laatste dag schrijven, nieuwe dingen verzinnen, dat vind ik heel erg leuk.”

Hoe bereid je je voor op een oudejaarsconference?
“Vanaf juni/juli maak ik een samenvatting van het eerste half jaar, wat is er het eerste half jaar gebeurd? Dat moet in augustus af zijn en dan ga ik daarmee in september het theater in. Vanaf september heb ik het dus anderhalf uur over de eerste acht/negen maanden. Elke dag als er iets gebeurt wordt er bijgeschreven en dat is het eigenlijk. Tot en met 31 december blijf ik elke dag nieuwe dingen verzinnen.”

Wil je ook altijd een boodschap afgeven naar het publiek?
“Ja, maar nooit met een opgeheven vingertje. Ik heb geen zin om een dominee te zijn maar ik vind het wel leuk om bepaalde thema’s zoals religie, oorlog of hongersnood te behandelen. Het hoeven niet alleen maar lichte onderwerpen te zijn, ook over zware onderwerpen kun je humor maken.”

Bijna iedere cabaretier zou wel een oudejaarsconference willen doen die dan ook op tv wordt uitgezonden, jij hebt het nu al een aantal keren gedaan. Is dit iets waarvoor je gekozen of gevraagd wordt door RTL of bied je dit zelf aan?
“Nee, RTL wil heel graag dat ik een oudejaarsconference doe en ikzelf vind dat ook heel leuk om te doen om de paar jaar. Elk jaar is agenda-technisch niet mogelijk maar zodra ik kan vind ik dat leuk en vind ik het een eer dat ik word gevraagd om de duurste zendtijd van het jaar te vullen! “

In welk theater speel je graag en waarom?
“In alle theaters speel ik graag. Als de zaal vol is en het publiek is leuk dan kom ik graag in ieder theater. Dan heb je nog wel een paar theaters die eruit schieten: Het Oude Luxor theater in Rotterdam, daar neem ik ook altijd mijn voorstelling op voor tv. Zwolle heeft een prachtig theater, maar ook de schouwburg in Almere is echt mooi. Niet elke artiest is er van gecharmeerd, omdat het geen theater is met rood pluche, maar ik heb altijd heerlijke avonden in Almere. Er is altijd fris en scherp publiek, daar hou ik van! En vanaf het podium ziet de zaal er waanzinnig uit. Ik kijk uit naar Donderdag. aldus Weijers.

Heb je rituelen of voorbereidingen voor je optredens?
“Nee, ik ben niet bijgelovig want dat brengt ongeluk.”

Zijn er ook plaatsen of theaters waar je nog nooit bent geweest, maar waar je wel graag eens naar toe zou willen?
“Nee, eigenlijk niet. Ik heb volgens mij elk jongerencentrum, elk poppodium, elk kroegje, elk klein kerkje, elk cultureel centrum en elk dorpshuis in Nederland wel gehad en in alle theaters ben ik volgens mij ook wel geweest.”

Wat spreekt jou het meest aan? Intieme kleine zalen of grote podia?
“Maakt me niet uit, als het maar vol zit met leuke mensen die energie hebben. Dan kan het dak er overal af, of het nou voor honderd man is in theater Kaj-Munk in Hansweert of dat het voor 1.800 man in het Circustheater in Scheveningen is, dat maakt me niet uit. Als we maar kunnen beuken.”