Gelaatkunde blijft leerzame leer voor iedereen

Foto: yoyce van der voort

Yoyce van der Voort is specialist in Gelaatkunde. Haar boek is heel bijzonder en we zijn blij dat ze haar kennis met Almere.Nieuws.nl wou delen
1. Waarom is Gelaatkunde zo belangrijk
Gelaatkunde is een praktische leerzame leer voor iedereen.
Gelaatkunde vertrekt en gaat uit van de natuurlijke karaktereigenschappen en
niet wat je jezelf hebt moeten aanleren of afleren.
Met behulp van de kennis van gelaatkunde is het gezicht een open boek. Je kun de karakter talenten, (de psychische eigenschappen) en de persoonlijkheid van jezelf en de persoon voor je doorgronden.
Je bouwt met de kennis een onbetaalbare schat aan mensenkennis op.
Gelaatkunde kijkt verder dan alleen op het gevoel afgaan wat altijd gekleurd is met eigen gevoel, ervaring vanuit historie. Iedereen heeft een eigen palet van kleuren over hoe het moet en van goed en slecht.
Je leert jezelf maar ook de ander beter begrijpen.
Je herkent je eigen keuzes, eigen grenzen op zowel op fysiek vlak als op emotioneel vlak
Iedereen heeft er baat bij, omdat in het leven van elke dag je in omgang bent met mensen.

Het kijken achter het masker
Een pokergezicht of wel masker hebben we snel opgezet, maar in de hitte van de strijd of bij sterke vermoeidheid komt toch het ware aardje naar boven.
De kennis van gelaatkunde geeft je een fantastische hulpmiddel om op een snelle manier een persoon te analyseren. Hoewel we spreken over gelaatkunde, is het natuurlijk niet alleen maar het gezicht wat je persoonlijkheid laat zien.
Zo kunnen er ook met een gelaatkundige analyse latente eigenschappen naar boven komen, die afgeremd zijn door opvoeding en/of omgeving.

Voordelen
Gezichten lezen kan iedereen, alleen weten we het niet verklaren wat je ziet en voelt.
Door zelfkennis leer je je eigen zwakke en sterke kanten herkennen. Met de juiste kennis begrijp je de verwachtingen van de ander. Door je eigen blokkades te begrijpen heb je een begin van je eigen transformatie. Je snapt je collega’s beter.
Als je weet wie je bent en hoe je functioneert krijg je inzichten en acceptatie, met acceptatie krijg je begrip door het begrip een lach op je gezicht.
Als je weet hoe de energie van een persoon is kun je ook handvatten geven zodat de grenzen bewaakt worden.
Als je weet waar de sterke en minder sterke kanten van iemand zijn kun je inspelen op de talenten van de persoon.

2. Welk vooroordelen zijn er over deze leer
Lombroso wilde bewijzen dat criminelen zo geboren worden. Hij heeft te snel met de naslagwerken van Prof Gall het kind gedoopt voordat het geboren is.
Velen denken dat we in hokjes denken, terwijl je met gelaatkunde juist heel individueel kijkt
Dat het hoort bij zweverig zijn. Ongekend is onbemind. Soms wordt er gedacht dat je ook kunt zien dat je weet wat er gedacht wordt zoiets als dat je paranormaal bent. Er zijn er ook die er bang voor zijn en eng vinden.
De reguliere gezondheid zorg gaat uit van oude termen en denken dat het te maken heeft met hersenwerking, terwijl gelaatkunde alleen uitgaat van de uiterlijke vormen.

3. Hoe ben jij er zelf bij betrokken geraakt
Van nature ben ik zeer gevoeligheid voor trillingen en energieën
Vanuit deze achtergrond ben ik altijd op zoek geweest naar kennis wat niet te maken heeft met het reguliere maar toch met een bepaalde vorm van wetenschap. Gelaatkunde wat uit verschillende vakdisciplines bestaat is een semi wetenschap.
Op mijn zoektocht kwam ik de leer psychognomie tegen. Ik was er meteen weg van en wist ook meteen dit is het. Hiermee wil ik verder gaan. Met deze leer kom je naar de persoonlijkheid van de persoon. Daarna ben ik nog naar Duitsland gereisd om de lerarenopleiding te doen in de Psycho-Physiognomie
Deze leer gaat uit van de 3 kiembladen leer. De Patho-Physiognomie (is de orgaan zones lezen op het gezicht) en de Neu-Phrenologie.

4. Ging jij de wereld daardoor anders bekijken
Gelaatkunde ofwel praktische mensenkennis. Tot op de dag van vandaag blijft mijn verbazing en enthousiasme voor gelaatkunde groeien. Ik blijf gefascineerd en gegrepen door de manier van praktisch kijken en het speelt in al haar mogelijkheden een grote rol in mijn leven.
Of ik de wereld anders ging bekijken. Ik denk het wel breder en opener meer accepterend en begrijpend. Ik ging de personen die ik tegen kwam vooral anders bekijken. Ik snapte de uitspraken, de keuzes en manier van omgang. Maar vooral ik snapte mezelf beter.
We hebben allemaal wel dingen die we ons afvragen waarom je iets niet kan b.v. moeilijker boos worden of niet zo assertief zijn. Met de kennis die ik heb opgedaan begreep ik het.
Voor mij ging inderdaad een wereld open.
Natuurlijk je weet wie je bent en bij het maken van een persoonlijke karakteranalyse zal ik de persoon ook geen ander persoonlijkheid toe dichten. Maar de persoon gaat het begrijpen.
Het is namelijk zo dat we bestaan uit eigenschappen al onze eigenschappen staan ook in wisselwerking met elkaar. Bepaalde eigenschappen kunnen elkaar versterken maar ook verzwakken. Door te weten hoe die wisselwerking is krijg je dat waar je tegen aan loopt in kaart gebracht of wel het wordt je zichtbaar gemaakt.
Natuurlijk kunnen we cursussen volgen om meer assertief te zijn. Je krijgt tools maar als jou de energie ontbreekt om het te gebruiken zal je het 9 van de 10 keer vergeten.
Het aard van het beestje blijft.
Wanneer je teveel buiten jezelf functioneert betekend het dat je op je tenen moet lopen. Dit kan hardheid veroorzaken wat weer te zien is aan de mimiek in het gezicht. Maar het zou ook kunnen dat je een burn-out krijgt omdat je teveel buiten je eigen krachten hebt geleefd.

Gelaatkunde is een mooie maar ook een unieke praktische leer om jezelf maar ook om die ander beter te begrijpen.