Veel 55-plussers gevaar op weg

Foto: pix-a-bay

Senioren onderschatten gevaar van slecht gehoor in verkeer

Nederlanders zitten graag op de fiets. Zeker nu er warmer weer in aantocht is. Gezond, maar niet helemaal zonder risico’s. Vooral voor ouderen, want één op de drie 55-plussers heeft gehoorproblemen. Deze worden vaak ontkend en ingrijpen uitgesteld.alt text

Gemiddeld doen ouderen er 6 tot 7 jaar over om een hoortoestel aan te schaffen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg, voor henzelf en voor andere weggebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers.
Een verminderd gehoor is typisch zo’n verschijnsel dat mensen lange tijd ontkennen. Onderschatting van het probleem en soms ook overschatting van het hoorvermogen kan dan een rol spelen. ‘Het zal zo’n vaart niet lopen, ik hoor nog prima.’ Maar is dat wel zo?

Ouderen zien zelf het probleem van gehoorverlies niet zo als zij deelnemen aan het verkeer, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 70% van de ouderen die fietsen, denkt dat gehoorverlies niet zal leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Toch geeft één op de zes fietsers boven de 55 jaar aan weleens in een risicovolle verkeerssituatie terecht te zijn gekomen doordat ze iets niet goed hadden gehoord. Blijkbaar is er dus een verschil in perceptie en gedrag.

Bron: Specsavers/ ANWB