1 op 4 Flevolanders heeft ruzie met de buren

Foto: OpenClipartVectors/cc-by-cc0

21% van de Nederlanders heeft wel eens ruzie gehad met de buren. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum (R.I.C.), waarbij ruim 1800 respondenten werden ondervraagd.

Top 5 oorzaken burenruzies
De meeste burenruzies ontstaan door geluidsoverlast door muziek. Ruim een kwart (26%) van de respondenten die wel eens een burenruzie heeft gehad, noemt muziek als hoofdreden. Ook overlast door kinderen is met 17%, een veel voorkomende oorzaak van burenruzies. Huisdieren zorgen in 11% van de gevallen voor onenigheid tussen buren. Verder komen verbouwingen (8%) en geluidsoverlast (6%) voor in de top vijf oorzaken van burenruzies.

Provinciale verschillen
De meeste burenruzies vinden plaats in Flevoland (29%). Een mogelijke verklaring is de relatief hoge bevolkingsdichtheid in steden als Almere en Lelystad. Flevoland wordt op de voet gevolgd door Zuid-Holland, waar 26% het wel eens aan de stok heeft gehad met de buren. Ook in Noord-Holland zijn er veel mensen die wel eens ruzie met de buren hebben gehad (25%).

Zeeland (10%) en Friesland(13%) zijn de meest vredelievende provincies. De resultaten van het onderzoek, inclusief de gegevens per provincie en overige grafische weergaven zijn gepubliceerd op de onderzoekspagina van het R.I.C.