Zorginstellingen informeren over geldbestedingen bedelaars

Foto: Evstafiev/cc-by-3.0 Unported

Op woensdag 15 juli bent u ze wellicht in Almere Centrum tegengekomen. Medewerkers van de zorginstellingen Amethist, Kwintes en het Leger des Heils die met het winkelend publiek in gesprek gingen en flyers uitdeelden om voorlichting te geven over bedelen.

Bedelen is sinds 1 maart strafbaar in Almere. Het komt echter met enige regelmaat voor. Bedelen kan in Almere tot 100 euro per dag opleveren. Met het geld houden veel bedelaars een verslaving in stand. Het doel van de actie was om het winkelend publiek aan het denken te zetten.

Erik Blaauw, persoonlijk begeleider bij Kwintes: “We kunnen mensen niet verbieden geld aan bedelaars te geven, maar we willen wel dat ze weten waar het geld naartoe gaat. De meeste bedelaars zijn cliënt bij een van de zorginstellingen. Zij hebben hier een woning, kunnen drie maaltijden per dag krijgen en hebben een uitkering. Onze cliënten zijn uiteraard even geholpen met het geld, maar onderhouden daarvan vaak een verslaving aan alcohol en/of drugs.

Als er geen geld gegeven wordt, gaan cliënten op zoek naar andere mogelijkheden om aan geld te komen. Zoals een georganiseerde dagbesteding tegen een kleine vergoeding. Dit levert minder op, maar door aan de slag te gaan, wordt de wil om minder of niet te gebruiken gestimuleerd. Bovendien krijgen cliënten het gevoel weer mee toe doen in de maatschappij. Dat is het begin van verder herstel. We gaan daarbij uit van ieders eigen kracht.”

De zorginstellingen hopen dat de actie tot meer begrip leidt en mogelijk tot andere vormen van hulp dan het geven van geld. Blaauw: “Mensen kunnen onze cliënten beter steunen door eten, kleding of huisraad te schenken. Want dat onze doelgroep zich vaak moeizaam staande kan houden, blijft natuurlijk een feit. Ook zonder het gebruik van middelen.”

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over het bedelen of over de voorlichting? Neem dan contact op met een van de zorginstellingen:

  • Amethist verslavingszorg
    036 547 47 00
  • Kwintes (hostel Blekerstraat)
    036 534 54 59
  • Leger des Heils (Domus)
    036 530 32 32

Ervaart u overlast of voelt u zich geïntimideerd door het bedelen? Bel dan de politie via telefoonnummer 0900 88 44.

Bericht overgenomen van: