Wethouder Peeters onder indruk van gepersonaliseerd onderwijs Het Palet

Foto: Onderwijsgek/cc-by-sa-3.0 Unported

Onderwijs op maat gemaakt voor elke leerling zodat hij/zij de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen. Dat klonk wethouder René Peeters als muziek in de oren. En daarom bracht hij op 2 juni een werkbezoek aan basisschool het Palet. De school biedt haar leerlingen namelijk ‘gepersonaliseerd onderwijs’ aan.

Het Palet gebruikt ‘Onderwijs + Jij’. Een methode die kinderen helpt hun unieke talenten te ontwikkelen en waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologieën. Ieder kind beschikt over een eigen iPad met uitdagende onderwijs-apps. Alle leerlingen, ook de jongste van vier jaar, hebben zo verbinding met de virtuele leeromgeving.

Uiteraard wordt niet alleen met de iPad geleerd. In de ochtend moeten de leerlingen vier lessen volgen van de cognitieve vakken taal, lezen en rekenen. De leerlingen kiezen zelf welk vak ze willen volgen, maar dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de coach. Zoals het Palet de leerkrachten noemt. Elke les duurt 25 minuten. Na deze vier lessen, hebben de kinderen de tijd om de geleerde stof in te oefenen en in de praktijk te brengen. De educatieve apps op de iPad spelen daarbij natuurlijk een grote rol. In de middag kunnen de leerlingen voor andere lessen kiezen. Zoals mediawijsheid, gym, aardrijkskunde en geschiedenis. Leerlingen met een talent voor vakken als schaken, muziek, of techniek kunnen er voor kiezen zich daar verder in te ontwikkelen.

Vooral het vak techniek is op het Palet bijzonder. Hier krijgen de leerlingen les in programmeren, computertekenen en 3D-printen. In samenwerking met Stichting FabLab hebben een aantal leerkrachten van het Palet een opleiding gevolgd en mogen zich nu Techniek Specialist noemen. Zij begeleiden de kinderen nu bij het 3D-printen en het leren programmeren. Een uniek project waarop er onderwijs geboden wordt dat specifiek is toegesneden op het kind, maar ook op de nieuwste ontwikkeling in de samenleving.

René Peeters was erg onder de indruk van de manier waarop het Palet uitvoering geeft aan het gepersonaliseerd onderwijs. De kinderen krijgen uiteraard de basisstof aangeboden die ze nodig hebben, maar kunnen daarnaast kiezen voor onderwerpen waar hun interesses liggen. Zo komen ze tot optimale ontwikkeling.

Bericht overgenomen van:

Meer: Almere Stad