Uitkeringsgerechtigden aan de slag als vrijwilliger

Foto: kabaldesch0/cc-by-cc0

De samenleving heeft jullie nodig’ zei wethouder Froukje de Jonge tegen zo’n honderd Almeerders met een bijstandsuitkering. Dat deed ze op de vrijwilligersbeurs, georganiseerd door Sociale Zaken. Bijstandsgerechtigden gingen er in gesprek met 21 Almeerse vrijwilligersorganisaties. En dat had resultaat. Zo bleek dat Stichting Aap de handige Ben nodig heeft. En dat veel ouderen graag een wandeling met Wahida maken.

Ben heeft een dubbele hernia en verzorgt zijn gehandicapte vriendin. Betaald werk is nu lastig. Maar hij wil graag iets doen. Bij Stichting Aap gaat hij nu hokken repareren. ‘Als het dan niet meer gaat met mijn rug, leg ik het werk even plat, en ga ik even lopen.’ zegt hij. ‘Ik heb ook ervaring in de horeca. Daarvan weet ik; de een serveert honderd koppen koffie, de ander dertig, maar je werkt allebei, daar gaat het om.’

Tegenprestatie

Voor de beurs waren Almeerders uitgenodigd die op dit moment niet betaald aan het werk kunnen. Van hen wordt wel een tegenprestatie voor de uitkering verwacht. Een tegenprestatie is onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Veel mensen in de bijstand doen al vrijwilligerswerk. Zoals Wahida: elke week gaat zij met een oudere dame wandelen en een praatje maken. Daar worden zij allebei blij van. Op de vrijwilligersbeurs heeft ze met Humanitas afgesproken dat zij nog meer ouderen gaat helpen.

Waardering

Maar niet iedereen wil graag vrijwilligerswerk doen. Wethouder Froukje de Jonge hierover: ‘Veel mensen zien geen mogelijkheden, door lichamelijke gebreken bijvoorbeeld. Juist voor hen is deze beurs ook. Hier zie je hoeveel vrijwilligerswerk er is. Er is altijd wel iets dat bij je past. En hier hoor je van de organisaties hoezeer je nodig bent. Vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. En door het werk, ontmoet je andere mensen. Je vergroot je wereld. En dan komen er weer nieuwe mogelijkheden.

Bericht overgenomen van: