Studenten Windesheim ontwerpen lichtplan Markt Almere Haven voor Light Challenge

Foto: Websi/cc-by-cc0

Studenten van Windesheim Flevoland hebben de Light Challenge gewonnen met een lichtplan voor de Markt in Almere Haven.

Tweedejaarsstudenten Industrieel Product Ontwerpen onderzochten voor de landelijke competitie hoe ze het leef- en werkklimaat van het plein in Almere Haven kunnen verbeteren. Voor de landelijke competitie bedachten ze een duurzaam en innovatief lichtplan.

Het centrum van Almere Haven kampt met veel leegstand, waardoor het gebied minder aantrekkelijk is en haar levendigheid verliest. Met de heropening van kunstencentrum Corrosia in het verschiet denkt de gemeente Almere na over een andere invulling van het plein.

Verlichting draagt bij aan de sfeer en de verwachting is dat publiek door aantrekkelijkere verlichting langer op de Markt verblijft. Het ontwerp van de Almeerse studenten werd als beste beoordeeld. Donderdag werden zij in het zonnetje gezet in theater De Lindenberg in Nijmegen.

Student Ruben Boelhouwers is verheugd over het winnen van de wedstrijd: “Fantastisch om hier te winnen én dat de gemeente Almere overweegt om ons plan ook daadwerkelijk uit te voeren”. Ook docent Matthijs Meijer is te spreken over het werk van zijn studenten: “Ze hebben niet alleen een product opgeleverd, maar een volledig concept, een beleving”.

Het lichtplan

In de huidige situatie ontbreekt sfeer op het plein en worden bezoekers verblind door etalageverlichting. De studenten ontwikkelden een duurzaam en innovatief lichtplan dat uitgaat van vier hoogtelagen: grote lichtringen op tien meter hoogte aan kabels, lichtringen in bomen, sfeervolle etalageverlichting en verlichte fonteinen. De verlichting kan van kleur veranderen om verschillende sferen te creëren. Voor de Light Challenge werkten ze een prototype lichtring uit. Door het gebruik van aluminium en LED-licht heeft het ontwerp een lange levensduur.

Light Challenge

De tweejaarlijkse Light Challenge is een innovatieve samenwerking tussen onderwijs, overheid, ondernemers en omgeving. Het doel van deze wedstrijd is het ontwikkelen van innovatieve en duurzame openbare verlichting. Studententeams uit Almere, Groningen, Almelo, Nijmegen, Bergen op Zoom, Rotterdam, Amsterdam, Smallingerland/Drachten en Heerenveen gingen de strijd met elkaar aan. Dit jaar was het thema ‘Nieuw licht op de binnenstad’. De teams ontwierpen een lichtplan met daarbij de extra uitdaging om een lokaal issue uit te werken.

Bericht overgenomen van: