Start verkoop kavels Homeruskwartier Centrum 27 juni

Libelle Zomerweek in buurt van Almere Poort.
Foto: Herman Kamps/cc-by-sa-4.0 International

Op zaterdag 27 juni a.s. presenteert de gemeente Almere de nieuwe plannen voor Homeruskwartier Centrum in Almere Poort en gaat de eerste fase van het plan direct in verkoop. De buitenste ringen van Homeruskwartier zijn bebouwd. Het hart van de wijk is nu nog een open plek. Voor deze plek zijn plannen ontwikkeld waar mensen kunnen wonen die zich thuis voelen in een stedelijke en levendige omgeving. Naast diverse nieuwbouwappartementen is er met name voor zelfbouwers alle ruimte. Homeruskwartier Centrum biedt straks 63 zelfbouwkavels met een brede variatie. Het kavelpalet biedt een woonoplossing voor een brede groep zelfbouwers zoals ondernemers, families of juist kleinere huishoudens. Er is in het gebied namelijk alle ruimte voor wonen, werken en ondernemen, of een combinatie hiervan. De in grootte variërende kavels hebben uiteenlopende bouwregels. Afhankelijk van de locatie kan er tot maar liefst vijf woonlagen worden gebouwd. Homeruskwartier Centrum krijgt met deze plannen een buurt met een intieme, stedelijke sfeer met ruimte voor bedrijvigheid en eigen inbreng.

Zelfbouw voor kleinere huishoudens

Met kavels vanaf 48 m2 is het in Homeruskwartier Centrum ook mogelijk zelf een huis te bouwen als het huishouden uit bijvoorbeeld één of twee personen bestaat. Omdat de kavels kleiner zijn, ontstaat er meer financiële ruimte voor de totale investering van de nieuwe woning. Doordat er twee tot maximaal vijf bouwlagen mogelijk zijn, kan er flexibel gebouwd worden voor de toekomst. Men kan kiezen uit kavels met juist een grote of kleine tuin, geen tuin, een balkon of een dakterras.

Zelfbouw voor ondernemers

De bouwmogelijkheden zijn zeer divers, waarbij de grootste kavel zo’n 200 m2 is. Homeruskwartier Centrum is een gebied waar ondernemers zelf hun onderneming of winkel kunnen bouwen. Werken aan huis is op elke kavel mogelijk. Op sommige kavels is 100% ondernemen toegestaan. Deze kavels zijn te herkennen aan het “ikbouwmijnonderneming” label. Ook winkeliers worden uitgenodigd in Homeruskwartier Centrum hun ondernemingsplannen vorm te geven. Tegenover de Homerusmarkt liggen 5 kavels waarop een winkel gecombineerd kan worden met wonen.

Kleinschalige stedelijkheid

Er wordt aaneengesloten gebouwd. Hierdoor ontstaat een speels straatbeeld. De kavels variëren in grootte van 4.70 m breed tot 7.20 m breed. Aan de voorkant van de woning is er een speciale zone voor bijvoorbeeld het overhangen van balkons, erkers of voortuintjes. Net zoals op een woonerf, loopt de bestrating van gevel tot gevel. Op dit erf kunnen kinderen spelen en bewoners zitplekken en buurttuintjes maken. Er ontstaan kleinschalige, intieme en autoluwe  straten. Om dit stadse beeld te versterken wordt de bouw van entreetrappen, bordessen en bijzondere geveltuinen aangemoedigd. De openbare ruimte tussen de bouwblokken is vooral voetgangersgebied. Auto’s rijden om het centrumgebied heen. Wel is het gebied toegankelijk voor bestemmingsverkeer, leveranciers en hulpdiensten.

Start verkoop

Het totale stedenbouwkundig plan wordt op zaterdag 27 juni gepresenteerd in het gebiedskantoor in Almere Poort. De kavels in dit gebied worden gefaseerd in verkoop gebracht. Belangstellenden kunnen deze dag direct een kavel uit de eerste fase reserveren. Het principe geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Kijk voor tijden en meer verkoopinformatie op ikbouwmijnhuisinalmere.nl/homeruskwartiercentrum.

Bericht overgenomen van:

Meer: Almere Poort