Rechtbank oordeelt: Almere moet man rechtsbijstand verlenen

Foto: jpornelasadv/cc-by-cc0

De gemeente Almere moet 287 euro bijzondere bijstand betalen, zo heeft de rechtbank besloten. De man, die zelf zijn rekening niet kon voldoen, had gebruik willen maken van de regeling vergoeding voor rechtsbijstand. De gemeente Almere verzette zich hiertegen, maar wordt nu door de rechtbank teruggefloten.

De betreffende Almeerder schakelde in september 2014 hulp in van het Juridisch Loket om een scheiding te bewerkstelligen. Het Juridisch Loket gaf aan dat de man een advocaat nodig had, deze bleek 287 euro te kosten. Hierop vroeg de Almeerder bijzondere bijstand aan, maar dit werd afgewezen. Onterecht, zo oordeelt de rechtbank nu.

De gemeente Almere heeft vastgelegd dat juridische bijstand pas een tweede keer wordt vergoed. De rechtbank vindt dit niet juist. Het is eerlijker als minima de eerste aanvraag rechtsbijstand vergoed krijgen. Goed nieuws dus voor de minima, zij kunnen voortaan wellicht makkelijker gebruik maken van rechtsbijstand.

De gemeente Almere onderzoekt nog of het vonnis alleen op deze zaak van toepassing is, of voor alle aanvragen zal gelden.

Zie ook: