Gemeente waarschuwt inwoners Almere tegen inbraken in zomerperiode

Foto: Nemo/cc-by-cc0

De vakantieperiode staat voor de deur. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Gelukkig zijn de woninginbraken het afgelopen jaar gedaald, maar tijdens de vakanties en feestdagen is er toch altijd een piek. Het is voor de inbreker vaak eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, moet u er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dus alsof het lijkt dat u zo binnen zou kunnen komen.

Licht uw vertrouwde buren in dat u op vakantie gaat

Uw buren kunnen u helpen om een oogje in het zeil te houden en er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk heeft. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten, ‘s avonds de gordijnen te sluiten en deze ‘s ochtends weer te openen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ‘s avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. U kunt de afspraken die u met uw buren maakt heel gemakkelijk noteren op de burenkaart. Deze kunt u hier downloaden.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel / gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw woning), direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Deze oproepen vallen namelijk onder de hoogste prioriteit van de politie. Hoe eerder de buren 112 bellen, des te sneller de politie kan reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Tips voor de thuisblijvers

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. In de zomerperiode zijn insluipingen dan ook een veelvoorkomend probleem. Dat betekent dat een crimineel uw woning binnengaat zonder te hoeven inbreken. Sluit daarom altijd alle deuren en ramen, vergeet ook niet om het wc-raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Ook al gaat u maar heel even boodschappen doen. Wees u ervan bewust dat als u naar boven gaat om de was op te hangen of slechts even naar de buren gaat, men zo binnen kan wandelen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt. Want wanneer een insluiper zo maar uw woning binnen kan komen, zonder te hoeven inbreken, duurt het slechts enkele minuten voordat hij er met uw spullen vandoor gaat.

Bericht overgenomen van:

Zie ook: