Er is veel te beleven in het Vroege Vogelbos deze zomer

Foto: cocoparisienne/cc-by-cc0

Almere Haven heeft prachtige plekjes, het Vroege Vogelbos is er één van. Wie door het bos loopt, wandelt door ruim 40 jaar geschiedenis. In 1972 werd de eerste boom aangeplant. Nu is het één van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere. Het dankt zijn naam aan het tv-programma van de VARA dat hier jarenlang is opgenomen. Onder de poort met het enorme Eksternest er op, start het Eksterpad (2 km) of het Natuur-Ontdekpad (1 km) voor kinderen. Deze zomer is er ook een leuke doe-tentoonstelling over schapen voor kinderen te bezoeken.

De Schaapskooi

Tot eind december is de doe-tentoontstelling ‘Als er één schaap over de dam is’ dagelijks te bezoeken in de Schaapskooi. Welke spreekwoorden ken je met schapen er in? In deze tentoonstelling doen kinderen nieuwe kennis op over schapen: het nut vroeger en nu, de producten die schapen ons geven, zoals wol en melk. Door allerlei spelletjes en opdrachten te doen, vinden de kinderen spelenderwijs een antwoord op veel schapenvragen. Natuurlijk kun je ook even een kijkje nemen bij onze schaapskudde. De Schaapskooi in het Vroege Vogelbos is de thuishaven voor de schaapskudde van Stad & Natuur. Dit voorjaar zijn er weer zo’n 60 lammetjes geboren, die met de kudde grotendeels in het bos en in het Kromslootpark proberen de Reuzenberenklauw in toom te houden.

Almeerse Wolunie

n de Schaapskooi is sinds het voorjaar van 2014 ook de Wolfabriek van Stad & Natuur en de Almeerse Wolunie gevestigd, waar de wol van onze eigen schapen wordt verwerkt. Hier worden workshops gehouden en elke zondagmiddag is het winkeltje geopend, met natuurlijk wolproducten te koop. De Schaapskooi is ook de uitvalsbasis voor het IVN Almere, dat een deel van het Vroege Vogelbos en de prachtige IVN Bostuin achter de theeschenkerij beheert met vrijwilligers.

Thee en taart bij theeschenkerij het Eksternest

Tegenover de Schaapskooi/Wolfabriek staat de gezellige theeschenkerij het Eksternest, waar je binnen of buiten op het mooie terras, rustig kunt genieten van thee of koffie met een heerlijk stuk versgebakken appeltaart. Ondertussen kunnen de kinderen lekker spelen in de houten speeltuin. In het Eksternest werken mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische stoornis met veel plezier en toewijding, in zowel de bediening als de keuken. Je kunt er ook terecht voor bijeenkomsten, vergaderingen, catering en evenementen.

Bericht overgenomen van: