Blik en drankkartonnen in plasticbak voor betere afvalverwerking

Foto: self/cc-by-cc0

De gemeente Almere zamelt ook blik en drankenkartons gescheiden in. Drankenkartons zijn bijvoorbeeld melkpakken en pakken van vruchtensap en soep. De blikken en drankenkartons worden samen met het plastic opgehaald.

De drankenkartons (inclusief eventuele dop) en het blik mogen ook bij het plastic in de plasticbak. Deze materialen worden vervolgens bij de verwerker gescheiden van het plastic.

Goedkoper

Het karton, aluminium en plastic waar de drankenkartons van zijn gemaakt, kunnen worden hergebruikt. Dat geldt ook voor blik. Zo wordt er minder afval verbrand en meer grondstoffen hergebruikt. Dat is goedkoper, want aparte grondstoffen leveren geld op en restafval verbranden kost geld. En natuurlijk is het beter voor het milieu.

Stad zonder afval

Het gescheiden inzamelen van blik en drankenkartons, is een nieuwe stap naar ‘Almere, stad zonder afval’. Het doel is om in 2020 in Almere gemiddeld nog maar 50 kilo restafval per persoon per jaar over te houden. Dat is haalbaar, als Almeerders het afval goed scheiden. Op dit moment bestaat het Almeerse restafval nog voor driekwart uit ander afval dat daar niet in thuishoort, zoals papier, plastic, glas en bioafval.

Bericht overgenomen van:

Zie ook: