Bestrijding bruine rat Hoge en Lage Vaart

Foto: Reg Mckenna/cc-by-2.0 Generic

Bij iemand die heeft gevist in de Lage Vaart en iemand die heeft gezwommen in de Hoge Vaart is de ziekte van Weil geconstateerd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de urine van de bruine rat. In en rondom de Lage en Hoge Vaart zijn sporen gevonden van de bruine rat. Daarom gaan wij de bruine rat daar bestrijden.

Wat gaan we doen?

We bestrijden de rat in het gebied langs de Trekweg, tegebover de Stripheldenbuurt, tot 500 meter voorbij de brug van de Buitenring (Lage Vaart). Langs de Hoge Vaart is dit het gebied vanaf de brug over de Hogering (Kaviaarbrug) tot aan de Hagevoortbrug.

Deze week plaatsen we bakken op vier locaties langs de waterkant van de Lage Vaart, aan de kant van de Trekweg. Op zes locaties langs de waterkant van de Hoge Vaart, vanaf de brug over de Hogering tot aan het Tienkamppad, zijn al eerder bakken geplaatst. Ook staat er al één bak ter hoogte van het Von Draispad in Waterwijk.

De bakken

In de bakken zitten klemmen en rattengif. De bakken plaatsen we in de grond; daardoor kunnen mensen en dieren als katten en honden er niet bij. We controleren de bakken wekelijks.

Wat kunt u zelf doen?

Afval en etensresten trekken ratten aan. Belangrijk is dat u geen vogels voert langs de Lage en Hoge Vaart. Laat hier ook geen visvoer en afval achter. Als u in contact bent gekomen met water of natte aarde binnen het bestrijdingsgebied, was dan goed uw handen.

Is uw hond niet gevaccineerd tegen de ziekte van Weil, laat uw hond dan niet in de Lage en Hoge Vaart zwemmen. Zwem zelf alleen in water dat aangewezen is om in te zwemmen.  De Lage en Hoge Vaart zijn geen aangewezen zwemwateren. Kijk voor meer informatie over veilig zwemmen op www.zwemwater.nl.

Katten kunnen de ziekte van Weil niet krijgen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de ziekte van Weil op de website van de GGD Flevoland  of bel met uw huisarts.

Informatieblad bruine rat en zwarte rat

Bericht overgenomen van: