Verplaatsen Zwanen Kerkgracht

Foto: common sense

Een zwanenkoppel heeft een nest gebouwd in de lege Kerkgracht. Samen met de Zwanenwerkgroep Flevoland, Provincie Flevoland en de Omgevingsdienst heeft de gemeente Almere besloten om de zwanen te verplaatsen. Dit gebeurt woensdag 11 april.

Te weinig voedsel
In de leeggepompte Kerkgracht is te weinig voedsel voor het zwanenkoppel. De zwanen kunnen niet uit de gracht om bij te eten. De vrouwtjeszwaan bouwt zo niet voldoende vetreserve op om te broeden. En ook voor haar kroost is er niet voldoende voedsel.

Wat gaan we doen?
Het zwanenkoppel wordt uit de gracht gehaald en verplaatst naar de Langshof. Hier hadden de zwanen in 2017 hun nest. De eieren uit het nest zijn nog niet bebroed dus die worden bewaard in een koeling. De vrouwtjeszwaan is nog aan de leg. De verwachting is daarom dat ze een nieuw nest maakt. Zodra dit nieuwe nest er is worden de huidige eieren uit de koeling weer in het nest geplaatst.

Waarom nu?
Het verplaatsen van de zwanen heeft spoed. Het moet gebeuren voordat de vrouwtjeszwaan is uitgelegd. De verwachting is dat dat deze week is. Als het gelukt is om de zwanen te verplaatsen dan wordt er weer water in de Kerkgracht gepompt. Ook wordt de Kerkgracht schoongemaakt.