Hoog bezoek bij stichting AAP

Foto: stichting AAP

Stichting AAP blijft een organisatie waar Almere zo trots als een aap op mag zijn.  Daar waren deze twee ‘hoge’ bezoekers ook van overtuigd.

 

David van Gennip van AAP:

,Hoog bezoek! Vandaag brachten (demissionair) staatssecretaris Martijn van Dam en de secretaris-generaal van CITES een bezoek aan AAP. David sprak met hen over het belang van goede opvanglocaties in binnen- én buitenland!

Er zijn grote verschillen in de manier waarop landen omgaan met in beslag genomen dieren. Stichting AAP ervaart daarvan de consequenties en kreeg daarom hoog bezoek van demissionair staatssecretaris Martijn van Dam en de secretaris-generaal van CITES.  

Stichting AAP vangt veel in beslag genomen dieren op, bijvoorbeeld dieren die illegaal zijn verhandeld. In Nederland is de opvang goed geregeld en dierenwelzijn staat daarbij hoog in het vaandel. Helaas is in andere landen een groot gebrek aan kwalitatieve opvanglocaties. Mede daardoor komen extra veel dieren naar AAP en de opvang komt daardoor sneller vol te zitten. Daarnaast zorgt bureaucratie in andere landen voor stagnering van de doorstroom in de opvanglocaties van Stichting AAP.

Ruimte voor willekeur
AAP merkt dat de huidige internationale richtlijnen ruimte bieden voor willekeur. Er is grote behoefte aan een eenduidige richtlijn die alle landen kunnen opvolgen. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bracht een bezoek aan Stichting AAP om de problematiek  te bespreken. Hij kwam samen met John Scanlon, secretaris-generaal van CITES. CITES is de internationale overeenkomst tussen regeringen waarin afspraken zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat internationale handel het voortbestaan van wilde dieren en planten niet bedreigt. Scanlon: “We zien dat wereldwijd het aantal inbeslagnames van dieren toeneemt door betere handhaving, dat is een goed teken, maar een flinke stijging van goed georganiseerde opvanglocaties zoals Stichting AAP, blijft uit. Dat is een probleem.”

Administratie rompslomp
David van Gennep, directeur van Stichting AAP: “Bij internationale samenwerkingen merken we dat er veel sprake is van administratieve rompslomp en inefficiënt werken. Dat leidt zichtbaar tot dierenleed. Neem bijvoorbeeld tijger Messalina. Zij werd in beslag genomen bij een Italiaans circus en zou een nieuw thuis krijgen in de opvang voor grote katachtigen in AAP Primadomus; de Spaanse vestiging van AAP. Het papierwerk voor het vervoer naar Spanje nam maanden in beslag en helaas overleed Messalina in de tussentijd in haar tijdelijke opvang in Italië.”

Schrijnend voorbeeld
“Ook chimpansees Bongo en Klaus zijn een schrijnend voorbeeld”, vervolgt Van Gennep. “Na inbeslagname op het Spaanse eiland Tenerife, werden deze twee dieren naar een ‘tussenlocatie’ gebracht waar ze kort zouden verblijven. Dit was een dierentuin die geen goede faciliteiten had om chimpansees te huisvesten en te verzorgen. Twintig (!) jaar later kwamen de dieren naar onze opvang in Almere.”

Oplossing
Van Gennep: “Het is belangrijk dat er een eenduidige richtlijn komt die alle landen kunnen opvolgen. Verschillende normen, zoals nu het geval is, leiden tot inefficiënt gebruik van de toch al schaarse opvangcapaciteit of leiden ertoe dat dieren in ontoereikende opvanglocaties terechtkomen.” AAP hoopt dat Nederland een leidende rol wil nemen bij het opstellen en implementeren van een eenduidige richtlijn die uniform nageleefd kan worden. CITES heeft het onderwerp hoog op de agenda staan.