Almere stad zonder aardgas

Foto: gemeente almere

Wethouder Herrema heeft onlangs namens de gemeente Almere de Green Deal Aardgasvrije Wijken ondertekend. In deze Green Deal staan afspraken met de Rijksoverheid en andere overheden en organisaties om samen aan de slag te gaan met de omschakeling van woonwijken naar aardgasvrije wijken.

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland helemaal duurzaam zijn. Dit is afgesproken in het klimaatakkoord in Parijs. Dit betekent dat in Nederland ruim 7 miljoen huishoudens stoppen met het gebruik van aardgas.

In Almere is ongeveer 60 procent van de huishoudens aangesloten op stadsverwarming en er wordt flink gebruik gemaakt van zonne- en windenergie. Wethouder Herrema: “Oosterwold bijvoorbeeld staat natuurlijk helemaal in het teken van duurzaamheid. Ook de toekomstige Floriadewijk wordt aardgasvrij.”

Almere moet ook aan de slag met de wijken die nu nog wel afhankelijk zijn van aardgas. Almere gaat, samen met 29 andere gemeenten, het Rijk en andere partners de komende jaren onderzoeken op welke manier woonwijken de overgang van aardgas naar duurzame warmte kunnen maken. De technologie om andere duurzame warmtebronnen voor verwarming te gebruiken is weliswaar beschikbaar, maar nog niet op grote schaal toegepast in bestaande wijken die nu door aardgas worden verwarmd. Doorontwikkeling van de technologie, financiële oplossingen, nieuwe regelgeving en nieuwe samenwerkingsvormen zijn daarvoor noodzakelijk.